Publiczne Przedszkole nr 3 w Pile

JADŁOSPISY

 

W naszym przedszkolu wszystkie posiłki dla dzieci przyrządzone są z niezwykłą starannością. Zapewniamy dzieciom zdrowe dania przygotowywane w taki sposób, aby zawierały jak największą ilość wartościowych witamin potrzebnych do prawidłowego rozwoju dzieci.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014 r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia. Informujemy również, że w naszej przedszkolnej kuchni przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:

  • Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
  • Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
  • Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
  • Alergen nr 4 – Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
  • Alergen nr 5 – Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu, gorczycy.
  • Alergen nr 6 – Mleko i produkty pochodne.
  • Alergen nr 7 – Seler i produkty pochodne.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane są w  jadłospisie  (np. Alergen nr 1,2,3,4,5,6,7).

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o dostarczenie do Przedszkola odpowiedniego zaświadczenia lekarskiego !

 

Obsługa zaplecza kuchennego:

  • Iwona Pabich  – szefowa kuchni
  • Dominika Osendowska – pomoc kuchenna
  • Natalia Lewandowska – pomoc kuchenna

 

Jadłospis-22-26.04.2024.pdf

Wykaz-substancji-i-produktów-powodujących-alergie-lub-reakcje-nietolerancji.pdf

Skip to content